Kladdkaka med fudgeglasyr = mumms
Kladdkaka med fudgeglasyr
cirka 12 bitar
Tid 25 minuter + tid i ung och kyl
Du behöver
Kladdkaka
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 ½ dl (45 g) kakao
1 msk vaniljsocker
1krm salt
Fudgeglasyr
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad, gärna 70 %
75 g rumsvarmt smör
Gör så här
Klä botten av en form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delan av ungen i 200 grader i cirka 12 minuter.
Låt svalna lite.
Forsätt med glasyren. Blanda vispgrädde, socker, sirap och chokladen bruten i mindre bitar i en liten kastrull.
Låt koka upp och sedan puttra sakta i några minuter.
Dra kastrullen från värmen och blanda ner smöret.
Låt svalna lite och häll sedan glasyren över kakan i formen.
Ställ in i kylen och låt stelna i minst 3 timmar.
Lossa kakan ur formen gemon attv skära med en kniv längs dess kant.
Servera gärna kakan med lättvispad grädde med glass går också bra.